Monday, February 13, 2023

Resepi ringkas puding jagung

 


Bahan-bahan puding kastard jagung:

  • 1 tin (425 gm) Jagung
  • 1 1/2 cawan Susu Cair
  • 3/4 cawan Gula
  • 2 cawan Air (bergantung pada selera dan bentuk puding yang dikehendaki samada ingin lebih lembut atau keras).
  • 1 cawan Tepung Kastard

Cara-cara membuat puding kastard jagung:

  1. Campurkan semua bahan di dalam periuk atau kuali (jagung dicampur sedikit lambat selepas bahan-bahan lain yang dah sebati yang dimasak menggelegak). Kacau sebati kesemua bahan selepas dipasangkan api.
  2. Kemudian, masak puding dengan api perlahan. Kacau sentiasa sehingga pekat dan berkilat.
  3. Masukkan ke dalam acuan dan sejukkan sebelum dipotong.

Tips:

  • Sentiasa kacau adunan semasa memasak supaya adunan rata dan tidak berketul.
  • Masak sehingga betul-betul likat dan pekat menggunakan api yang perlahan supaya adunan tidak mudah hangus.
  • Sukat semua bahan dengan menggunakan cawan yang sama.
  • Pastikan puding betul-betul sejuk sebelum dipotong untuk mendapatkan potongan yang cantik dan kemas.


No comments:

Post a Comment