Tomyam ayam campur udang:
a) Bahan-bahan perencah
1. Beberapa batang cili padi, 2, 3, atau 4 mengikut kadar sesuai.
2. Sepotong halia.
3. 3 biji bawang putih.
4. 2, 3 batang serai.
5. Pes tom yam satu sudu besar atau lebih.
b) Bahan-bahan masakan
1. Ayam dipotong kecil-kecil.
2. Udang
3. Sayur-sayuran seperti kobis, tomato, lobak, dan sebagainya.
4. Bawang besar 2, 3 biji dihiris.
5. Beberapa helai daun limau purut.
6. Garam secukup rasa.
Cara-cara membuat:
1) Bahan-bahan perencah ditumbuk dan digaul bersama dengan ayam dan udang dan dijerang bersama air dalam periuk. Anggaran kuantiti
air mengikut kadar sesuai dengan kuantiti ayam dan udang dan banyak mana kuah yang dikehendaki.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan masakan dan masak sehingga mendidih.
3. Kemudian sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment